perjantai 4. marraskuuta 2011

Leikkiä ja laulua

Maanantain ohjelma olikin normaalista poikkeava. Japanin kielen opettaja vei meidät läheiselle ala-asteelle esiteltäväksi. Vierailu pienellä ala-asteella kuuluu bekkasei-opiskelijoiden kulttuuriopintoihin. Kyseinen koulu on pieni, luokat ensimmäisestä kuudenteen; reilut 60 oppilasta.

Lapset näyttivät olevan innoissaan ulkomaisista vieraista. Ja ymmärtäähän sen, lasten ei tarvinnut lähteä katsomaan eläintarhaa, koska eläintarha saapui lasten luokse. Oppilaat olivat valmistelleet pienen taulun meidän jokaisen kotimaasta, jossa oli maan lippu ja tervehdyksiä kyseisen maan kielellä. Jokainen näytti kotimaansa maailmankartalta, kertoi jotain maastansa ja lopuksi tervehdittiin ja kiitettiin eri maiden kielillä. Minäkin kerroin Suomesta ne pääasiat: sieltä on kotoisin joulupukki, Muumit ja revontulet, mutta Suomessa ei ole jääkarhuja. Kala on japanilaisille tärkeä osa ruokavaliota jo pienestä pitäen. Eräs pikkupoika kysyikin jokaiselta saman kysymyksen: "mitä kalaa siellä syödään?". Lapsia kiinnosti myös paikalliset eläimet ja ruoat.

Maaesittelyjen jälkeen lapsille esiteltiin eri budolajeja ulkomaisten opiskelijoiden toimesta: iaidoa, kendokataa ja judoa. Lapset vaikuttivat kiinnostuneilta, vaikka voin vain kuvitella kuinka kiinnostuneita suomalaislapset olisivat vieraiden ulkomaisten pesäpallonäytöksestä. Tämän jälkeen olikin hyvä siirtyä syömään lasten kanssa.

Vaan ei päivä vielä päättynyt. Koska oli halloween, ruokailun jälkeen pirpanat pukeutuivat mitä pelottavampiin omatekoisiin halloweenasuihin. Sitten olikin leikin aika. Meille annettiin karkkia, jotka olivat tarkoitus jakaa lapsille kivi, sakset, paperi -kisassa. Iloisen karkinjaon jälkeen oli sitten kiitospuheiden aika. Puheiden tosiaan, lapset pitivät useamman puheen. Puheiden pito onkin hyvä opetella jo heti ala-asteella.
Vierailemme uudestaan samalla koululla muutaman viikon päästä, joten edessä saattaa olla vielä vaikka mitä.


Viime viikonloppuna myös kisattiin Chiban alueen yliopisto-opiskelijoiden kisat. Keväällä käytiin vastaavat kisat, joissa silloin kisasivat kolmas- ja neljäsluokkalaiset opiskelijat. Nyt kisasivat ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Meidän, Budain, opiskelija taisteli miesten yksilökisassa toiselle sijalle, sekä toinen neljän parhaan joukkoon. Miesten joukkuekisan voitto tuli Budaille. Koulun joukkue teki vahvaa, ajoittain jopa hurjannäköistä kendoa. Myös naisilla oli yksilökilpailu, mutta sen tuloksia en ole tiedossa. Ei siis tainnut tulla Budain naisille mitaleja.

Eilen Tokiossa kisattiin kendon Japanin mestaruudesta, mutta niihin kisoihin ei tullut lähdettyä. Kisojen loppuvaiheet lähetettiin suorana lähetyksenä televisiosta, joten finaalin näki paremmin omasta telkkarista kuin paikan päällä.

Torstaina oli Japanilainen pyhäpäivä, joten silloin ei ollut opiskelua. Nyt viikonloppuna on koulun juhlat, joten perjantai käytetään juhlien valmisteluun. Tällä viikolla on siis ollut vain kaksi päivää opiskelua, mikä oli kyllä mukavaa. Syyskelit ovat olleet suopeita, päivisin noin 20 astetta, mukavia lämpötiloja marraskuulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti