keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Mistä jodon EM-kisoissa on kyse?

Jodon EM-kisat järjestetään tulevana viikonloppuna Falkenbergissa Ruotsissa. Tengu-blogi haastatteli Timo Reenpäätä ja selvitti, mistä jodon EM-kisoissa on kyse!

Mistä jodossa on kyse?
Japanin Kendoliiton ZNKR-jodon (seitei jodon) opiskelu on sekä kehon että mielen, taidon ja asenteen harjoittamista. Tarkoitus ei ole vahingoittaa vastustajaa, vaan osoittaa aseen monipuolisuus eri tekniikoita hyödyntämällä. Vanha koulu Shindo Muso ryu on käytännöllistä, terä- tai muulla lyömäaseella varustautuneen hyökkääjän lannistamista.

Miten jodossa kisataan?
ZNKR-jodon ottelussa kaksi kilpailevaa jōdōkaa tekevät samanaikaisesti kolme ennalta määrättyä pari-kataa miekkaa käyttävän parinsa kanssa. Japanin-mestaruuskilpailuissa käytettävä tapa on, että kilpapari on harjoitellut yhdessä ja heidän kisassa tekemänsä kata-kokonaisuus arvostellaan. Jōdōn Euroopan-mestaruuskilpailuissa ja kotimaisissa seitei jōdōn kisoissa vain jōta käyttävä kilpailija arvostellaan.

Miten jodo-ottelussa päätetään voittaja?
Tuomareita on kolme ja he liputtavat välittömästi kolmen katan suorittamisen jälkeen ottelun tai joukkuekisassa osaottelun voittajan. Kahdella lipulla eli kahden tuomarin äänellä kolmesta voittaa. Tuomarit perustavat ratkaisunsa tekniikoiden puhtauteen, ajoituksiin ja katojen logiikkaan, jodokan valppauteen ja asenteeseen.


Mistä lähtien Suomi on osallistunut jodon kansainvälisiin arvokisoihin? Kuinka pitkään Suomessa on ylipäätään harjoiteltu jodoa?
Jodoa on harjoiteltu Suomessa 1990-luvun puolivälistä lukien yksittäisillä saleilla. Ensimmäinen leiri pidettiin Turussa 2001 kotimaisin voimin. Liiton viralliseksi lajiksi jodo liittyi 2002. Ensimmäiset SM-kisat järjestettiin 2007, mutta ensimmäinen maajoukkueemme osallistui EM-kisoihin jo 2004 Tukholmassa.

Millainen on ollut suomalaisten menestys EM-kisoissa?
Kultaa yksilösarjasta 2014
hopeaa yksilösarjasta 2011, 2013, 2014
Pronssia yksilösarjasta 2013
Fighting spirit-palkintoja 2006, 2008, 2010, 2012, 2014

Montako maata EM-kisoihin osallistuu?
Keskimäärin osallistujamaita on 12-14. Välillä on joukossa kaukaisempiakin edustajia kuten vaikka Jordania tai Israel.


Mitkä maat ovat ennakkosuosikkeja?
Vahvoja tällä hetkellä ovat Saksa, Ruotsi, Belgia ja Puola. Aiemmin Hollanti ja Iso-Britannia olivat pitelemättömiä. Suosikit löytyvät nytkin tästä joukosta. Myös Sveitsi on kova luu.

Kenellä suomalaisista on parhaat mahdollisuudet sijoittua mitaleille?
Maajoukkueen jäsenillä on tekniikkapuoli hienosti kunnossa. Ratkaisevaa taitaa olla kilpailukokemus ja hyvä hermojen hallinta. Tämmöistä kokemusta on esim. Paulus Artimolla, Tea Pihlajalla, Joonas Pihlajalla ja Matti Anttilalla

Mitkä ovat Suomen joukkueen kisatavoitteet?
Joukkuekisassa tavoite on parantaa 8. parhaan joukosta pykälän ylöspäin! Yksilösarjoissa jokainen kilpailijamme pyrkii tietenkin vähintään puuleista kohti mitalitaistoja. Realistinen tavoite on 2-3 mitalisijaa.


Seuraa EM-kisoja livenä: http://kendoforbundet.se/ejc-2015/live-stream/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti