torstai 29. joulukuuta 2011

Joulunvietto bekkasein tapaan

Joulukiireet alkavat olla takana päin. Jouluahan ei japanissa juhlita, joten joulun ajankohtaa ei oikein muuten huomannut kuin kaupoissa soivista joululauluista. Jotkut kaupat ja ihmiset olivat ripustaneet pieniä joulukoristeita taloihinsa. Varmin joulun merkki taisi olla aattopäivänä kaupassa myynnissä olleet joulutäytekakut.

Joulu meni ohi varsin nopeasti. Totta puhuen, en ole varsinaisesti mikään jouluihminen, joten japanilainen joulunvietto sopii minulle mainiosti. Ei tarvitse huolehtia lahjoista tai stressata ruoista, saatika hössöttää koristeiden ja muun oheistoiminnan kanssa. Koulun talviloma alkoi 22. päivä, jolloin loppui opetus ja kendoharjoitukset. Japanilaisista opiskelijoista suurin osa taitaa pysyä Katsuurassa talviloman ajan, osa koulutehtäviensä parissa, osa töitä tehden. Loma päättynee 13. tammikuuta.

Jouluaatto meni touhukkaasti. Aattoaamuna kämppis lähti talviloman ajaksi takaisin Koreaan, joten täällä onkin ollut rauhallista ja hiljaista jo monta päivää. Käytin tilanteen heti hyödyksi: siivosin huoneemme. Kendotakkien ohella tuli myös pestyä hakama, jotta sekin on puhdas ensi vuotta varten. Suosittelen muuten hakaman pesua kaikille... Aattoilta meni osa-aikatöissä tiskaillen, ja sama puuhastelu jatkui heti seuraavana aamuna. Talviloma meneekin mukavasti osa-aikatöissä, mikä on hyvä juttu.

Osa meidän asuntolan opiskelijoista on lomanvietossa jossain muualla. Se ei kuitenkaan estänyt meitä loppuja pitämästä yhteistä ateriaa. Jokainen osallistuja teki jotain syötävää, joka sitten yhdessä syötiin. Kinkkua ja laatikoita ei ollut, mutta pöydästä löytyi muun muassa meidän sokean judokan riisikeittimellä tekemä kakku. Hyväähän se oli. Yllätyin mitä kaikkea riisikeittimellä voikin valmistaa.

Viikonloppuna yliopiston kendo-opettajat pitivät kaksipäiväisen kendoleirin lapsille. Osanottajamäärä vaikutti suurelta, joten täkäläisten lasten joulunviettotavat poikkeavat suomalaisista tavoista. Suomessa pirpanat odottavat pukkia samalla kun Japanissa lapset treenaavat kendoa. Maanantaina ja tiistaina koululla pidettiin jokavuotinen kutsukilpailu kendoa, naginataa ja judoa harrastaville lukiolaisille. Paikalla oli tunnettuja kendokoita, kuten Eiga sensei ja Furukawa sensei, herrat olivat tosin katsomon puolella.

Säät Katsuurassa on olleet mukavan aurinkoisia, vaikkakin kylmiä. Päivälämpötilat ovat noin 5-7 asteen tuntumassa, illat ja yöt ovat kylmiä. Muutamana yönä lämpötila on laskenut pakkasen puolelle, vaikkakin vain yhden miinusasteen tuntumaan. Olen huomannut sen kylmän tosiasian, että huoneeni lämmityslaite alkaa osoittaa lievää voimattomuutta kylmiä yölämpötiloja kohtaan. Ei onneksi sentään tarvitse palella.

Ohessa pari valokuvaa joulupäivän kävelyltäretkeltä.

Hyvää uutta vuotta 2012!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti