lauantai 7. tammikuuta 2012

Uusivuosi Tokiossa

Kun kerran joulu tuli viettyä Japanissa, niin mikseipä sitten samalla vuodenvaihdekin. Menin japanilaisen ystäväni kanssa vuoden viimeisenä iltana Tokioon. Illalla yhdentoista jälkeen suuntasimme kohti Zojoji-temppeliä, joka sijaitsee Tokyo Tower'in juurella. Temppelin alue ja läheiset kadut olivat täynnä ihmisiä, mutta alueen pienuudesta johtuen ei ihmismäärä ollut kuitenkaan päätähuimaava. Helsingin Senaatintorillakin lienee ollut enemmän ihmisiä.

Ennen keskiyötä yleisölle oli järjestetty pientä ohjelmaa; puheita ja temppelimusisointia. Kellon lähestyessä kahtatoista ihmiset laskivat sekunteja suureen ääneen, kuten tapana on, mutta ilotulitusta vuoden vaihtumisen merkiksi ei ollut. Kolmelle tuhannelle ihmiselle oli alkuillasta jaettu ilmapallo, jotka yhteisesti laskettiin ilmaan keskiyöllä. Uuden vuoden perinteenä joimme kupposet kuumaa ja makeaa amazakea, jota paikalla jaettiin ilmaiseksi kaikille. Voi mikä menestys ilmainen alkoholitarjoilu olisikaan Suomen yleisötapahtumissa! Japanilaisten suhtautumineen alkoholiin ja sen julkiseen nauttimiseen ei ole ihan yhtä ryppyotsaista kuin mitä se on Suomessa. Vuoden vaihtumisen jälkeen ihmiset jonottivat sankoin joukoin pääsyä temppeliin rukoilemaan ja esittämään toiveensa suuremmille voimille.

Japanilaisilla on perinteenä nähdä vuoden ensimmäinen auringonnousu. Näin mekin päätimme tehdä. Ystäväni ajatteli, että voisimme katsoa auringonnousun Tokyo Towerista, joten kävelimme tornin juurelle, joka avautuisi auringonnousua odottavalle yleisölle aamuneljältä. Paikalla oli jo yöllä kahden aikaan sellainen jono ihmisiä jonottamassa, että päätimme hylätä ajatuksen. Samalla säästyimme myös kylmettymiseltä, sillä yö oli kylmä, vaikka ei pakkasta ollutkaan. Toinen suunnitelma oli katsoa auringonnousu läheisessä puistossa, Tokionlahden rannalla.

Aamunkoittoon oli vielä aikaa, joten aika piti käyttää hyödyllisesti. Piti etsiä izakaya-ravintola. Sen löytäminen sitten kestikin hetken aikaa, koska alueella ei ravintoloiden - varsinkaan yhä auki olevien - määrä ollut suuri. Tilaukseen jotain lämmintä naposteltavaa ja vuoden ensimmäinen olut. Siinä aamuneljältä olutta nauttiessani ajatukset kävivät Suomessa, jossa vuodenvaihde oli vasta edessä. Ja mitä siihen vuoden ensimmäiseen olueen tulee, niin oli vedenmakuinen pettymys. Tällä kertaa halvalla ei saanut hyvää olutta.

Ravintola meni kiinni, mutta auringonnousuun oli yhä reilu tunti aikaa. Siispä hetkeksi nettikahvilaan nukkumaan. Nettikahvilan sisällä olikin todella kuuma, joten unta ei tarvinut kauaa odotella. Onnekseni kuitenkin heräsin herätyskellooni, vaikka osa-aikatöiden takia olinkin herännyt jo vuorokautta aikaisemmin. Vihdoin suunta kohti merenrantaa.

Samaan puistoon oli matkalla muitakin ihmisiä, joten pienen puiston rantakaiteisiin nojaili paljon ihmisiä. Paikan päällä meille valkeni karu totuus. Horisontti oli pilviä täynnä, joten aurinko ei olisi näyttäytynyt kuin vasta aamupäivällä. Siellä se pilvien takana kuitenkin nousi, vaikkemme sitä nähneet. Eikä auringonnousua sen koommin nähty Katsuurassakaan, siellä satoi vettä.

Aamuseitsemältä ei ollut jäljellä enää kuin yksi asia. Aamiainen Muumikahvilassa. Kahvilan oven takana oli jo kahdeksalta pitkä jono ihmisiä, jotka jonottivat yllätyskassin takia. Japanissa joillakin kaupoilla on tapana tehdä yllätyskasseja, joiden sisältöä asiakkaat eivät tiedä. Kassin myyntihinta on selkeästi alhaisempi kuin kassin sisältö, joten yllätyskassit ovat suosittuja täällä. Muumikahvilassakin oli myynnissä noin 30 ja 80 euron arvoisia kasseja, jotka menivät kuin kuumille kiville. Edullisemmassa kassissa oli sekalaista Muumiaiheista tavaraa, tavaran arvo näytti hipovan myyntihintaa. Kalliimmassa kassissa oli ilmeisesti mukana astioita tai kahvikuppeja ja muuta arvokkaampaa. Kahvin ja korvapuustin jälkeen koittikin jo odotettu kotiinpaluu. En ole hyvä nukkumaan junassa, mutta tällä kertaa nukkuminen ei jostain syystä tuottanut ongelmia.

Katsuurassa vuoden ensimmäinen päivä oli lämmin ja aurinkoinen, joten kotiin oli kiva palata. Vuodenvaihde taisi kuitenkin olla uuvuttava, sillä hieman sen jälkeen kun olin käynyt päiväunille, tapahtui M4-voimakkuuden maanjäristys. Minä en siitä ollut tietoinenkaan, vaan nukuin onnellisena järistyksen yli, vaikka jälkeenpäin kaverit kertoivat sen olleen tuntuva. Olisihan se kuitenkin ihan hyvä, jos heräisi maanjäristyksiin...

Katsuurassa asiat jatkuvat entiseen tapaan. Talviloma päättyy pian, osa-aikatyöt loppuivat jo. Tänään päättyi myös kendosalin talviloma, vuoden ensimmäiset harjoitukset pidettiin aamunkoitteessa. Mutta niistä lisää myöhemmin.


Ihmisiä Zojoji-temppelin pihalla. Taustalla Tokyo Tower.

Ilmapallot päästettiin irti vuoden vaihtuessa.

Ihmiset odottivat sisäänpääsyä temppeliin.

Siinä se on, vuoden 2012 ensimmäinen auringonnousu.

Ihmiset jonottivat Muumikahvilaan jo ennen ovien avautumista.

1 kommentti:

  1. Ihana tarina vuoden vaihtumisesta. Ihan kuin olisi satua lukenut, niin omassa ja erilaisessa maailmassa saat elellä. uudenvuoden yön rukoilut temppelissä, ilmapallot, juomat, - kuin satua.

    Tuo Tokio Tower on varmaan huikaiseva.Ja Muumi kauppa. Saisinkohan valkoiset uinahtelevat jänöset (tauluni siis) samanlaisen suosion...

    Talvisin ja nyt myös lumisin Suomiterveisin!

    VastaaPoista